ESSB Quality Consulting
Meniu

“Filozofia” gândirii bazate pe risc în contextul standardului ISO 9001:2015

Companiile de succes incorporează intuitiv gândirea bazată pe risc, utilizând-o la proiectarea, implementarea și menținerea sistemului de management al calității și a proceselor aferente.

Filozofia gândirii bazate pe risc în contextul standardului ISO 9001:2015

De In Blog, Consultanta ISO Pe 21 mai 2017


Riscul este inerent în toate aspectele sistemului de management al calității. Există riscuri în toate sistemele, procesele È™i funcÈ›iile. Gândirea bazată pe risc crează cadrul ca aceste riscuri să fie identificate, luate în considerare È™i controlate prin proiectarea È™i utilizarea sistemului de management al calității.

Gândirea bazată pe risc (GBR) este un concept aproape “filozofic”, care este impus de ediția 2015 a standardului ISO 9001, ca cerință pentru Sistemul de management al calității (SMC).

Una dintre schimbarile cheie din revizia ISO 9001:2015 este de a stabili o abordare sistematică în ceea ce privește considerarea riscului, mai degrabă decât tratarea “acțiunilor preventive” ca o componentă separată a sistemului de management al calității.

În edițiile anterioare ale ISO 9001, a existat o clauză separată aferentă acțiunii preventive. Prin utilizarea gândirii bazate pe risc luarea în considerare a riscului este integrată în înteg sistemul, iar acțiuneile preventive au devenit parte integrantă a gândirii bazate pe risc. Acțiunile de prevenire sau reducere a efectelor nedorite prin identificarea timpurie și prin acțiuni adecvate, devin proactive mai degrabă decât reactive.

În ISO 9001:2015 gândirea bazată pe risc trebuie să fie considerata de la inceputul proiectării sistemului, precum și pe parcursul implementării și aplicării acestuia, făcând acțiunea preventivă parte inerentă a planificării, operării, analizei și evaluării activităților.

Nu toate procesele unui sistem de management al calității reprezintă același nivel de risc în termenii abilității organizației de a-și atinge obiectivele. Unele necesită o planificare și controale mai atente decât altele. Riscul este în mod obișnuit înțeles ca având numai consecințe negative; totuși efectele riscului pot fi atât negative, cât și pozitive.

In ISO 9001:2015 riscurile și oportunitățile sunt adesea citate împreună. Oportunitatea nu reprezintă neapărat partea pozitivă a riscului. O oportunitate este un set de circumstanțe care fac posibilă realizarea unui lucru. A profita sau a nu profita de o oportunitate prezintă diferite nivele de risc.

Companiile de succes incorporează intuitiv gândirea bazată pe risc, utilizând-o la proiectarea, implementarea și menținerea SMC și a proceselor aferente.

Prin considerarea riscului în tot ansamblul sistemului și proceselor, probabilitatea îndeplinirii obiectivelor propuse este îmbunătățită, randamentul este mai consistent și clienții pot fi încrezători ca vor primi produsul sau serviciul dorit.


Articole similare