ISO 17025
Standardul ISO/CEI 17025:2005 - Cerinte generale pentru competenta laboratoarelor de incercari si etalonari se adreseaza laboratoarelor de incercari si etalonari, prezentand cerintele pe care acestea trebuie sa le indeplineasca pentru a demonstra ca functioneazaĆ’ conform unui sistem al calitatii, ca sunt competente tehnic si ca sunt capabile sa genereze rezultate valide din punct de vedere tehnic.
Standardul ISO 17025 inlocuieste vechile standarde ISO/EC Guide 25, EN 45001 si ANSI/NCSL-Z540 ale Organizatiei Internationale de Standardizare.
De ce ISO 17025?
Standardul ISO 17025 atesta competenta tehnica a laboratoarelor de incercari si etalonari, si in plus fatade standardul de calitate, ofera un set de linii directoare precum: analiza incertitudinilor in procedurile de etalonare, furnizarea incertitudinilor odata cu rezultatele sau certificatele de etalonare.
Standardul ISO 17025 este cel mai important standard de metrologie pentru incercari si etalonari, dand oricarei organizatii posibilitatea de a oferi incercari si etalonari avand certitudinea obtinerii unor rezultate valide.
Laboratoarele de incercari si/sau etalonari care functioneaza conform unui sistem de management acreditat in baza standardului ISO 17025 demonstreaza ca sunt competente tehnic si ca sunt capabile sa genereze rezultate valide din punct de vedere tehnic.
Laboratoarele de incercari/ etalonari care respecta cerintele ISO 17025 sunt, de asemenea, capabile sa satisfaca cerintele standardului ISO 9001, putand implementa un sistem integrat de management.
Beneficiile implementarii unui sistem ISO 17025
Capabilitatea companiei care detine un laborator de incercari si etalonari de a verifica oricand calitatea produselor, avand certitudinea obtinerii unor rezultate valide;
Imagine imbunatatita in ceea ce privese calitatea produselor supuse incercarilor;
Posibilitatea verificarii permanente a incadrarii produselor in limitele calitative impuse de legislatia aplicabila;
Depistarea la timp a produselor neconforme evitand pierderile suplimentare;
Eliberarea unor documente de calitate care sa garanteze conformitatea produselor livrate, conformitate atestata de rezultate valide.
Ce companii pot implementa standardul ISO 17025?
Standardul ISO 17025 este aplicabil tuturor laboratoarelor de incercare si/ sau etalonare, indiferent de numarul personalului sau de amploarea domeniului activitatilor.
Atunci cand un laborator nu efectueaza una sau mai multe din activitatile acoperite de standardul ISO 17025 (e.g. esantionarea, proiectarea/ dezvoltarea de metode noi), cerintele acelor capitole nu se aplica si se considera excluderi.
De ce sa alegeti implementarea ISO 17025 cu compania nostra de consultanta?
Pentru implementarea standardului ISO 17025 exista o serie de cerinte clar definite in cadrul consultanti pentru acreditare ISO 17025, dintre care mentonam:
determinarea stricta si exacta a procedurilor si metodelor utilizate, pregatirea in bune conditii tehnice a aparatelor, instalatiilor, respectiv materialelor necesare;
verificarea resurselor umane si informationale pentru efectuarea incercarilor in cauza;
monitorizarea intregului proces prin intermediul unui raport de activitate.
ESSB Quality Consulting, prin consultantii proprii si colaboratorii sai cu o vasta experienta in domeniu, va opera consultanta specializata in vederea acreditarii ISO 17025.
Cat costa implementarea standardului ISO 17025?
Contactati-ne pentru a va face o oferta de pret, functie de proiectul dumneavoastra.
Cat dureaza implementarea standardului ISO 17025?
Realizam serviciile noastre de documentare intr-un termen de comun acord stabilit cu dvs, functie de nevoile dvs. Acest termen nu poate fi mai mic de 7 zile.
Termenul optim pentru documentarea si implementarea unui sistem de management al calitatii este de 3-4 luni de zile.
Companiile beneficieza de asistenta la acreditarea ISO 17025?
Acreditarea este un proces de recunoastere din partea unui organism autorizat. In cazul tarii noastre acreditarea poate fi realizata numai de catre Asociatia de Acreditare din Romania (RENAR).
Pe durata procesului de acreditare, compania poate fi asistata de catre un consultant ESSB Quality Consulting.
Cum sa asigutati eficienta continua a sistemului, conform standardului ISO 17025, dupa acreditare?
Dupa acreditare, mentinerea si imbunatatirea este o obligatie ce va revine companiei.
Echipa nostra de consultanti va acorda sprijin companiei in mentenanta sistemului de management.
Contactati-ne pentru a va face o oferta de pret, functie de proiectul dumneavoastra.